Hvad er cirkulær økonomi?
Mennesket har i mange år haft en lineær livsstil, hvor råstoffer udvindes, produkter fremstilles, de forbruges for til sidst at blive smidt ud. Mange ressourcer går tabt, og vores planet tømmes med tiden for ressourcer. Derfor er vi nødt til at tænke anderledes for at fremtidssikre de fælles råstoffer. Cirkulær økonomi er svaret! Cirkulær økonomi er en bæredygtig og ansvarsbevidst model, hvor produkter nytænkes til at kunne genanvendes i en evig cyklus, således at ingen ressourcer går tabt, og materialerne bevarer deres værdi. Begrebet er også kaldet “vugge til vugge” og visionerne er klare; produkter designet indenfor denne tankegang, skal være med til at have positiv effekt på miljøet, mennesker og vores økonomi.
Vi vil gøre op med den lineære tankegang og arbejde målrettet mod at skabe produkter, som kan forenes med cirkulær økonomi. Dette gør vi ved at levere produkter med en lang levetid, som kan opgraderes efter behov, og med få komponenter som kan genvindes på korret vis.
Cirkulær økonomi & ECOLITE
Som leverandør af LED-belysning har bæredygtighed altid været en del af vores DNA. Vi ønsker, i samarbejde med vores kunder, at gøre en forskel for den grønne udvikling i Danmark og på sigt resten af verden. Derfor har vi blandet andet skabt en produktserie som bygger på principperne om cirkulær økonomi; ECOLITE. For os er ECOLITE det første skridt mod at skabe et bæredygtigt kredsløb med de materialer, som indgår i vores produkters værdikæde.
Cirkulær økonomi handler ikke blot om at se fremad, men også om korrekt afskaffelse eller genbrug af førhenanvendte materialer. Som en del af LITE’s cirkulære strategi er vi behjælpelige med at dokumentere effekten af de miljømæssige tiltag, ved udskiftning af traditionelle lyskilder til ECOLITE. Sammen med vores samarbejdspartner sikrer vi dig, at gamle armaturer adskilles og genvindes på korrekt vis.
Produktet er desuden opbygget af ganske få elementer, som nemt kan adskilles. Tanken er at alle komponenter på enkelt vis kan udskiftes eller repareres hvis noget skulle gå i stykker. Defekte komponenter sendes til genvinding, for på den måde at indgå i en ny værdikæde.
De 10 bud for en bæredygtig cirkulær økonomi
Aalborg Universitet (AAU) har i samarbejde med Europæiske samarbejdspartnere, udarbejdet 10 ambitiøse bud omkring cirkulær økonomi, for at klarlægge de tre hovedaspekter af cirkulær økonomi; miljø, socialt og økonomisk. De tre hovedaspekter af en strategi indenfor cirkulær økonomi kan ikke stå alene, og en god strategi indenfor cirkulær økonomi skal udarbejdes med afsæt i hele værdikædens kredsløb.
Vi har valgt at dele de 10 bud fra Aalborg Universitets nyhedsarkiv, da vi tror på at udbredelsen af viden omkring cirkulær økonomi er vejen frem - således producenter og forbrugere får en indsigt, forståelse og ikke mindst vigtigheden af cirkulær økonomi.
- Tænk cirkulært allerede i designfasen af produkter, services og forretningsmodeller.
- Tænk i funktionalitet i stedet for i produkter.
- Analysér, hvor værdier bliver skabt og forsvinder for at forstå, hvordan de kan fastholdes.
- Enhver cirkulær løsning skal også være bæredygtig.
- Arbejd ud fra et livscyklusperspektiv, så du ikke bare flytter problemerne et andet sted hen eller skaber nye problemer.
- Involver interessenterne i værdikæden i at udvikle nye løsninger.
- Gå forrest og tag ansvar – vær et godt eksempel for andre.
- Forstå hvordan jeres nye, cirkulære løsning ændrer eller forudsætter ny praksis for brugerne.
- Gør den cirkulære løsning attraktiv for brugerne og vær en del af løsningen frem for en del af problemet.
- Tænk sociale aspekter ind i løsningen, og se, om løsningen kan skabe lokale arbejdspladser.
Læs hele artiklen fra Aalborg Universitet her.